Když vyhodíte zbytky z kuchyně do běžného koše, který skončí ve směsném odpadu a ten na skládce vaše obec zaplatí až 3x více a podpoříte tím na skládce vznik skleníkového plynu - metanu. Pokud ale třídíte kuchyňský BIO odpad výraznou měrou přispíváte k těmto věcem:
Průměrná domácnost vyprodukuje v závislosti na ročním období okolo 10 L kuchyňského bioodpadu za týden. V obcích a malých městech býval zvyk využívat domácího kompostování nebo domácí drůbeže a kuchyňský bioodpad zpracovat v místě vzniku. Funkční a téměř ideální.
Kompostování není jen pěstovaní si vlastního hnojníčku pro jahody, růže nebo karfiól. Je to především prostředek, jak vrátit do půdy živiny, které se z ní neustále vytrácejí (v poslední době stále více a více). Kompost totiž obsahuje humus, který díky své struktuře dokáže zadržovat vodu (tím může mj. zabránit vzniku povodní), absorbovat toxické látky a vyrovnávat pH. Dále zvyšuje kyprost půdy a optimalizuje její osídlení různými mikroby, a tak zabraňuje půdní erozi.
Z hlediska přístupu kyslíku se bioodpad rozkládá:
Pořízením menší nádoby 2 až 10 l, která je v kuchyni stále po ruce. Může být omyvatelná případně s víkem. Neměla by být příliš velká, aby v kuchyni nepřekážela a zároveň dostatečně objemná, abyste ji nemuseli často vynášet na kompost v zahradě nebo do hnědé bionádoby. Pokud zvolíte menší nádobu kolem 2 l je vhodné ji doplnit větším kyblíkem s víkem (10 – 15 l), který umístíte např. na balkon nebo na chladné a temné místo v blízkosti kuchyně.
ANO
NE
Chcete začít třídit BIO odpad z kuchyně, ale nemáte hnědou BIO nádobu? Více informací Vám rádi poskytnou na obecním úřadě.